Hong Kong Hakkında Genel Bilgiler

Hong Kong Çin’de yer alan özel idari bölgelerinden biridir. Eskiden İngiliz yönetimi altında olması nedeniyle ve günümüzde Çin etkisi ile çoklu kültürlerin yaşandığı bir yerdir. Hong Kong Çin’in ilk özel idari bölgesidir.

1997 yılında Çin bağımsızlığına kavuşana kadar 150 yıl İngiliz Kolonisi olarak hüküm sürmüştür. Bu nedenle şehrin birçok öğesinde İngiliz etkisi görülmektedir.

Dünyanın en önemli liman kentlerinden, Hong Kong

1950 – 1990 arasında büyük gelişim göstererek, finans, iş ve turizm sektöründe dünya liderleri arasına girmiştir. Bunun dışında ithalat ve ihracat hususunda da dünyada adından bahsedilen yerlerden biridir. Dünyanın en önemli liman kentlerinden olup; mimarisi, dağlık kesimi, bulutlu havası ile yılın her döneminde turist çeken bir şehirdir. Kapitalizm ile Çin geleneklerini birleştirdiği için bazıları tarafından eleştirilse de Çin’in en güzel ve en ünlü şehirlerinden olma özelliğini korumaktadır. Güney Çin’de yer alan bu şehir 1100 kilometre karelik bir alan kaplamaktadır. Adalardan oluşan bu şehirde 260 kadar ada mevcuttur ve çoğunda yerleşim vardır.

Hong Kong Tarihi

Hong Kong tarihi çok eski çağlara dayanan dönemleri yansıtmaktadır. Tarihi boyunca farklı durum ve yönetimlerin etkisinde kalan bu kenti en çok etkileyen şey hiç şüphesiz ki 20. yüzyılda İngiliz sömürgesi olmasıdır. Bu süreçte pek gelişme gösteremese de II. Dünya Savaşı ardından özgürlüğüne kavuşması ve ardından da Çin özerk idari bölgelerinden birisi olması ile yükselişe geçmiştir. Komünizm döneminden de etkilenen bu şehir günümüzde dünya ticaret, finans ve çok kültürlülük merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Gezi Zamanı & Hava Durumu

Hong Kong yazların nem oranının rahatsız edici düzeye ulaştığı, kışların soğuk geçtiği bir yerdir. İlk ve sonbahar ise hava koşullarının daha iyi olduğu zamanlardır. Gezi için en uygun aylar olarak Ekim, Kasım ve Aralık görülmektedir.

Hong Kong’da Para ve Kredi Kartı Kullanımı

Dünya finans merkezi denince akla gelen ilk yerlerden olarak para birimi Hong Kong Doları’dır. Döviz bozdurma işlemi banka, ATM ve döviz bürolarından yapılabilir. İşlem yapılmadan önce komisyon oranlarını karşılaştırmakta fayda vardır. Birçok yerde kredi kartı geçerlidir. Vergi iadesi yapılmamaktadır. Bahşiş yaygın olmamakla birlikte memnun kalınan servis karşılığında bahşiş bırakmak uygun görülmektedir.

Hong Kong Hakkında Bilgiler

  • Ülke: Çin’e bağlı Hong Kong özerk yönetim bölgesi
  • Dil: Çince, İngilizce
  • Nüfus: 7,184,000 (2013)
  • Telefon Kodu: +852
  • Para Birimi: Hong Kong dollar (HKD)
  • Zaman Dilimi: HKT (UTC+8)
  • Vize: Türklere vize yok
  • Resmi Tatiller: Yılbaşı – 1 Ocak, Çin takvimine göre ilk ayın ilk, ikinci ve üçüncü günleri – Genelde Ocak sonu, Şubat başı, Ching Ming Festivali – 5 Nisan, Paskalya, İşçi Bayramı – 1 Mayıs, Çin takvimine göre dördüncü ayın 8. günü- Genelde Mayıs ayında, Çin takvimine göre 5. ayın 5. günü – Genelde Haziran ayında, Özerk yönetim bölgesi kuruluş günü – 1 Temmuz, 8. ayın 16. günü – Genelde Eylül ayında, Ulusal Gün – 1 Ekim, 9. ayın 9. günü – Genelde Ekim ayında, Noel – 25 Aralık.
  • Türkiye Başkonsolosluğu:
    • Adres : Room 301, 3/F, Sino Plaza, 255-257 Gloucester Road, Causeway Bay, Hong Kong S.A.R
    • Konsolosluk Çağrı Merkezi Numarası : + 90 312 292 29 29
    • Telefon : +852 2572 1331, +852 2572 0275
    • Faks : +852 2893 1771
    • Başvuru Kabul Saatleri : 09.30 – 13.00

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir